Klasa 3a pod opieką nauczycielek języka niemieckiego wybrała się na historyczno-kulinarny spacer po Gdańsku. Uczniowie odkryli, gdzie mieszkał Jan Heweliusz i czym zajmował się poza obserwowaniem gwiazd. Dowiedzieli się też, gdzie w międzywojniu sprzedawano najpopularniejsze gdańskie przekąski i jaką tajemnicę skrywała najstarsza restauracja w mieście.
Na trasie wycieczki pojawiły się również przystanki związane z dawną kuchnią Gdańska – młodzież usłyszała o dawnych smakołykach, tradycyjnych napojach oraz poznała nietypowe sposoby warzenia legendarnego piwa. Na zakończenie wizyta w eleganckim hotelu z niezwykłą historią… W latach 20. przebywał tam i jadał sam Günter Grass!
A jakie wrażenia przyniósł spacer? „Ciekawa lekcja historii!” „Nie wiedziałem, że do produkcji piwa wykorzystywano… pleśń ze ścian piwnic !” „Przedwojenny Gdańsk był piękny… szkoda, że nie ma już tylu budynków ”.
W skrócie – oryginalna lekcja historii, języka niemieckiego i literatury, która pokazała Gdańsk z zupełnie nowej, smakowitej strony!